Heeft jouw onderneming het veel te druk om actief op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers, maar is je team wel hoognodig aan uitbreiding toe? Een recruitmentbureau* onder de arm nemen kan de oplossing zijn. Maar zo’n bureau is zelfs voor de meest drukbezette bedrijven lang niet altijd een noodzaak, laat staan de voordeligste oplossing. Of jóúw onderneming dan beter wel of niet met een externe recruiter werkt? Ontdek het snel!

*Goed om te weten: een recruitmentbureau is niet hetzelfde als een interimkantoor. Een interimkantoor gaat op zoek naar tijdelijke werknemers en neemt geen percentage op het loon van de persoon die uiteindelijk bij jou aan de slag gaat.

Een stiekem opvangnet weven

Sta je op het punt iemand te ontslaan en wil je alvast vervanging achter de hand hebben, maar mag niemand weet hebben van het nakend ontslag? Dan is een vacature publiceren uiteraard niet zo’n slimme zet. In zulke gevallen komt een headhunter (recruiter) goed van pas. Hij of zij gaat voor jou actief op zoek naar kandidaten die aan het profiel beantwoorden, zonder de naam van je bedrijf bekend te maken. Een alternatief is de vacature anoniem publiceren, maar de meeste mensen zien daar al snel doorheen. Bovendien komt het je employer brand niet ten goede.

Vissen naar het neusje van de zalm

Geen tijd voor uitgebreide selectierondes of op zoek naar een hooggeplaatst profiel dat om een extra strenge beoordeling vraagt? Een recruiter scheidt voor jou het kaf van het koren, zodat er straks alleen maar topkandidaten bij jou aankloppen. Weet wel dat diezelfde recruiter jouw ideale kandidaat weleens kan doorspelen aan je concurrent, als die een hoger bod doet. Via jobboards krijg je iedereen te zien die op jouw vacature solliciteert, maar dan zijn het ook wel echt jóúw sollicitanten.

Niet werken met een recruitmentbureau?

Een recruitmentbureau inhuren lijkt op het eerste gezicht een goedkope oplossing, maar kost al snel een aardige duit en garandeert niet noodzakelijk dat je uiteindelijk de beste kandidaat aan het werk zet. Wil je je mensen daarom liever zelf rekruteren, maar speelt je beschikbare tijd je parten of zijn je middelen eerder beperkt? Joboxx is een makkelijk en goedkoop alternatief!

Alle touwtjes zelf in handen

Met Joboxx hou je je budget volledig zelf onder controle, en het platform doet de rest. Joboxx verspreidt (en promoot, als je dat wenst) je vacature niet alleen, maar helpt je ook een krachtig employer brand neer te zetten. Met het gratis Applicant Tracking System kun je alle sollicitanten bovendien eenvoudig zelf opvolgen en evalueren. Neem je meerdere kandidaten tegelijk in dienst? In tegenstelling tot bij recruitmentbureaus, blijft de prijs gewoon hetzelfde!