Als jij op zoek bent naar een nieuwe werkkracht, is je concurrent dat vast ook. Hoe je er dan voor zorgt dat jíj straks met het toptalent aan de haal gaat? Door al van bij het begin het verschil te maken met de vacature die je publiceert! Een leuk geschreven, creatieve vacature wordt niet alleen vaker gelezen, maar maakt ook reclame voor de aangename werkcultuur waar jouw bedrijf uiteraard prat op gaat. Ontdek snel onze tips om een topvacature te schrijven die extra veel reacties oplevert.

1.    Val met de deur in huis

Behalve jouw vacature moeten je potentiële kandidaten nog een zee van jobaanbiedingen zien te doorzwemmen, dus je valt het best meteen met de deur in huis. Zet sleutelwoorden in het vet (maar overdrijf niet) en vraag een tweede paar ogen om de tekst eens te ‘skimmen’. Heeft je tweede lezer meer dan enkele oogopslagen nodig om je aanbod in grote lijnen te begrijpen? Dan laat je vacature nog te wensen over.

2.    Eerlijk duurt (liefst niet) het langst

Wees eerlijk over wat je van de kandidaat verwacht, maar weet dat een waslijst van persoonlijke kenmerken en functievereisten een demotiverend effect heeft. Beperk je tot wat strikt noodzakelijk is.

3.    Clichés zijn zo cliché

Iedereen lijkt wel op zoek naar een ‘administratieve duizendpoot’ die ‘geen 9-to-5-attitude’ heeft. Moet je assistent(e) X jaar ervaring hebben en op donderdagen een uur langer blijven omdat er dan telkens een belangrijke levering komt? Zeg dat dan gewoon zo! Gooi je het liever over een originelere boeg? Schrijf je vacature als ‘een dag in het leven van’ of doorspek ze met quotes van een medewerker in dezelfde of een gelijkaardige functie.

4.    Wees gewoon jezelf

Let erop dat de tone-of-voice van de vacature past bij de werksfeer binnen je bedrijf – humor is not a crime – en laat zien wie je bent met zelfgemaakte foto’s of artwork. Niets is zo onpersoonlijk als een stockfoto!

5.    Soft is niet slecht – integendeel!

Jij ziet je ideale kandidaat natuurlijk al helemaal voor je, maar vergeet niet dat die kandidaat ook zijn of haar verlanglijstje heeft. Maak dus van de gelegenheid gebruik om in de verf te zetten wie je bent als bedrijf en wat je uniek maakt. Benadruk zeker welke soft skills je graag beloont – ze zijn tenslotte minstens even belangrijk als de hard skills waar je concurrenten zo graag op hameren.