personeel vinden via sociale mediaSocial recruiting, ofwel personeel vinden via social media, zit de laatste jaren stevig in de lift. LinkedIn, Facebook, Instagram en de vele andere kanalen die vandaag ‘trending’ zijn, worden dan ook drukbezocht door zowel jong als iets rijper talent – en waarom zou je daar als bedrijf geen graantje van meepikken? Maar uiteraard is het ene socialmediakanaal het andere niet, we geven je graag tips per kanaal. Liever uitbesteden? Dat kan ook!

Rekruteren via LinkedIn

LinkedIn is niet voor niets het populairste rekruteringskanaal dat social media te bieden hebben. Vooral het aantal hoogopgeleiden op LinkedIn neemt nog elke dag razendsnel toe. Ongetwijfeld de grootste troef van dit kanaal is dat het je meteen inzicht biedt in het professionele netwerk van een potentiële kandidaat en wat (voormalige) collega’s en werkgevers over hem of haar te vertellen hebben. Vacatures kun je op LinkedIn gemakkelijk publiceren via LinkedIn Jobs, maar vaak is de ROI (Return of Investment) daar eerder beperkt, omdat het vooral recruiters zijn die dat deel van LinkedIn in de gaten houden.

Daarnaast kun je alle profielen die voor jouw vacature interessant zijn zelf actief benaderen via sponsored InMail (ook als je geen persoonlijke connectie met hen hebt). Weet wel dat recruiters deze tactiek massaal toepassen, niet zelden tot de frustratie van de kandidaten in kwestie. Daarom is het vaak opportuner (en niet te vergeten minder opdringerig) om je vacature doelgericht te promoten, zodat ze in de feed van je specifieke doelgroep verschijnt. Kandidaten bepalen dan volledig zelf of ze meer over je vacature willen weten.

Personeel vinden via Facebook

Op Facebook potentiële kandidaten aanspreken, kan eerst en vooral door een statusupdate te posten. Daarin vermeld je de jobtitel en een kort begeleidend tekstje, en link je naar de jobpagina van je website. Als je doelgerichter te werk wilt gaan, giet je de vacature in een promoted post, carrousel, video, … en target je het bericht volgens de eigenschappen en interesses van jouw ideale kandidaat.

Psst… Vergeet de pixel niet!

Een pixel is een stukje code op je website dat bijhoudt wie er via Facebook op je site belandt. Die personen kun je dan later op Facebook retargetten, zodat ze misschien alsnog overgaan tot een sollicitatie. Je kunt de pixel ook inzetten om een ‘lookalike audience’ te creëren en zo een bepaalde type profiel targetten.

Instagram voor employer branding en meer

In tegenstelling tot Facebook en LinkedIn is het op Instagram niet mogelijk om in een gewoon bericht door te linken naar je jobpagina. Met een advertentie kun je het wel, maar de ultieme truc is en blijft… je vacatures als onderdeel van je employer branding verpakken. Wissel die grappige plaatjes van op de teambuilding of van de ‘casual Fridays’ dus gerust af met een sprekend beeld waarmee je laat zien dat je vrolijke bende aan uitbreiding toe is. Vergeet uiteraard geen zinvolle hashtags toe te voegen à la #vacature #nowhiring #webdesigner #werkenbij(naamvanjouwbedrijf) enzovoort.

Lekker makkelijk personeel vinden via social media

Een vacature posten en promoten hoeft op zich niet veel geld te kosten, maar er kruipt sowieso wel heel wat tijd in rekruteren via social media. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is!

Ontdek snel de multichannelaanpak van Joboxx. In slechts enkele klikken publiceer je je vacature op alle sociale netwerken die je wenst (of wij doen je enkele voorstellen op basis van artificiële intelligentie) en ben je ervan verzekerd dat jouw ideale kandidaat je vacature ook werkelijk te zien krijgt. Maak vandaag nog een account aan en ontdek de mogelijkheden!