Personeel aanwerven is vandaag voor niemand nog vanzelfsprekend. Zeker niet voor kmo’s in volle groei die voorlopig nog maar over een klein budget beschikken (dat lang niet alleen in HR kan worden geïnvesteerd). Gelukkig hoef je vandaag helemaal niet afhankelijk te zijn van headhunters of dure advertenties in kranten en vaktijdschriften. Er zijn maar liefst vijf kanalen die je doeltreffend kunt inzetten voor rekrutering, en die maar zoveel kosten als je er zelf aan wil spenderen. Volg even mee!

1. Je eigen website

Publiceer al je vacatures steevast op je website en weet dat dat het uithangbord bij uitstek is voor je bedrijf. Je site is doorgaans het eerste waar kandidaten naar op zoek gaan zodra ze lucht krijgen van je vacature. De meeste bedrijven zetten op hun website behalve hun vacatures ook bewust hun werkcultuur in de schijnwerpers met een ‘werken bij’-pagina om de nodige indruk te maken op potentiële kandidaten.

2. Personeel aanwerven via jobboards

Jobboards zijn al jaar en dag een van de populairste tools die werkzoekenden gebruiken om de job van hun dromen te vinden, maar de meeste zijn best wel prijzig. Bovendien doet dit soort websites jammer genoeg weinig tot niets om je vacature te promoten bij de specifieke doelgroep die je in gedachten hebt.

Weet ook dat jobboards vooral worden bezocht door actieve werkzoekenden, die slechts 15 procent uitmaken van de werkzoekende bevolking. De overige 85 procent is passief werkzoekend en komt zelden of nooit met een jobboard in aanraking.

3. Search Engine Advertising (SEA)

Via het webportaal van Google Ads geef je je budget in en welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt, en publiceer je tegen betaling korte teksten. Die verschijnen dan op een prominente plaats in de zoekresultaten en linken naar je vacature telkens wanneer iemand de relevante zoekwoorden intikt.

4. Social recruiting

Het mooie van social recruiting (rekruteren via social media) is dat het targeting mogelijk maakt. Je vacature verschijnt dan alleen voor een zeer specifieke talentpool die je volledig zelf hebt gedefinieerd.

5. Zet gewoon alles op alles!

Kun je maar niet bepalen in welk kanaal je je budget nu het best investeert? Dat hoeft ook helemaal niet! Personeel vinden gaat het snelst als je inzet op een combinatie van jobboards, search engine advertising, social recruiting en employer branding. De ene methode versterkt immers de andere.

Weet je niet hoe daaraan te beginnen? Maak snel kennis met Joboxx, een gratis platform waarmee je makkelijk je talentpools per vacature beheert. Voor een kleine bijdrage publiceren we je vacatures op alle kanalen die je wenst en sturen we je campagnes wekelijks bij om je razendsnel in contact te brengen met de best mogelijke kandidaten.