Waar je vroeger problemen had om nieuwe mensen aan te werven komt daar tegenwoordig nog bij of werkzoekenden wel bij jou wíllen werken. Ze zijn meer en meer op zoek naar aantrekkelijke vacatures en zeker naar bedrijven waar het tof lijkt om er te werken.

Zoek vandaag vooral op sociale en niet de traditionele media naar kandidaten om jouw vacatures in te vullen. Maar liefst 10,86 miljoen gebruikers zijn er actief. De gemiddelde tijd die zij op sociale media spenderen is 1 uur 31 minuten. De trick is om binnen dat anderhalf uur de aandacht te vestigen op jouw vacature en liefst ze er op laten doorklikken. Moeilijk, maar niet onmogelijk!

Advertentiebereik

Recent onderzoek over het internetgebruik van Hootsuite toont dat je via ads op LinkedIn de mogelijkheid hebt om 3,6 miljoen gebruikers te bereiken en 7,1 miljoen op Facebook. Aarzel niet om ook Instagram te gebruiken, want je kan 3,5 miljoen mensen bereiken met ads tegenover 1,03 miljoen op Twitter.

Maar hoe trek je hen aan? Ontdek het in de onderstaande infographic! Liever gewone tekst? Klik hier!

Tell them a story

De eerste belangrijke stap is om een authentiek verhaal te vertellen op alle kanalen die je bezit. Zorg ervoor dat het aanspreekt en interactie genereert. Bouw een relatie op met je volgers zodat ze je meer vertrouwen. Op die manier kan je hen aanspreken op het juiste moment om een vacature in te vullen.

Employer brand on point

Zorg ervoor dat je employer brand sterk in zijn schoenen staat. Voor de bezoeker van jouw kanaal moet het duidelijk zijn hoe tof het wel niet is om voor jou te werken. Werkkiekjes, video’s, … noem maar op. Je bedrijf krijgt een gezicht waar potentiële kandidaten graag bijhoren.

De juiste conversaties

Probeer om uit de massa te springen met de juiste boodschap en tegen de juiste mensen. Laat je expertise zien zonder jezelf op te dringen, dan beginnen mensen je vanzelf wel te vertrouwen. Neem deel aan conversaties in diverse (Facebook)groepen die passen bij jouw sector.

Social referral

Je beste ambassadeurs zijn nog steeds je eigen werknemers. Zij weten perfect hoe het er op de werkvloer aan toegaat en hebben een eigen netwerk dat allemaal tesamen oh zo groot is. De kracht die werknemers hebben om een bedrijf in een positief daglicht te stellen is verbazingwekkend.

Gebruik het juiste medium

Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, … Ze trekken allemaal een bepaald publiek aan die bepaalde eisen stellen om dat medium te mogen gebruiken. Waar je via LinkedIn vaker actieve werkzoekenden vindt, is dat op Facebook of Instagram helemaal niet het geval. Weet wie je doelpubliek is en hoe zij benaderd willen worden per kanaal.