Nog nooit was een sterke vacaturetekst zo belangrijk als vandaag. In een krappe arbeidsmarkt is het niet alleen belangrijk om een job zo interessant mogelijk voor te stellen. Maar evenzeer om je tekst op zo’n manier te schrijven, dat de juiste kandidaten zich aangesproken voelen. Hier krijg je enkele eenvoudige tips om je op weg te helpen.

Velen zien vacatureteksten als een verplichting en benutten het potentieel niet ten volle. Daarom lijken ze allemaal op elkaar: ze bevatten een functietitel, korte uitleg over het bedrijf, een lange opsomming van wat functievereisten en ten slotte wat het bedrijf de kandidaat te bieden heeft.

Kandidaten zien overal deze gelijkaardige vacatureteksten, dus waarom zou je hier niet creatief in zijn? Het is tenslotte het eerste contactpunt tussen de kandidaat en het bedrijf en zoals je weet, first impressions last.

1. Zorg voor een creatieve, maar duidelijke functietitel
Je kan altijd creatief proberen zijn met je functietitel. Hierdoor kan je al uitstijgen boven de vele, ouderwetste vacatureteksten. Ik denk bijvoorbeeld aan IT-wizard. Denk na over wat voor een bedrijf je bent en wie jouw doelgroep is om te weten in hoeverre je hiermee kan spelen. Het is wel enorm belangrijk dat de doelgroep meteen begrijpt wat de functietitel inhoudt. Zo niet, is de rest van de vacaturetekst een verspilling van je tijd.

2. Val met de deur in huis
De eerste zin of alinea bepaalt vaak of de kandidaat verder zal lezen of niet. Denk dus goed na over een sterke, aansprekende openingsparagraaf die uitnodigt om verder te lezen. Het kan zeker geen kwaad om deze eerste paragraaf af en toe te veranderen of aan te passen.

3. Laat het persoonlijk overkomen
Schrijf geen opsomming neer van alle eisen die je stelt en de verwachtingen die je hebt als werkgever. Je kan dit veel persoonlijker laten overkomen met zinnen als ‘met jouw expertise in … kan je …’ of ‘je hebt er geen probleem mee om …’. Zo zorg je ervoor dat de taken minder als verplichtingen, maar meer als uitdagingen overkomen.

4. What’s in it for me?
Een alinea met de voordelen voor de kandidaat en een opsomming van wat het bedrijf te bieden heeft lijkt een evidentie. Toch wordt dat vaak vergeten. Met deze alinea kan je een kandidaat volledig overtuigen dat jouw bedrijf een aangename plaats is om te werken en dat de vereisten van de kandidaat (meer dan) beantwoord worden. Focus je eerst op de voordelen, pas dan op de eisen van de functie.

5. Hoe vereist zijn de vereisten écht?
Veel bedrijven houden ervan om een hele lijst eisen op te stellen om zo de perfecte kandidaat te vinden. Helaas heeft dat een omgekeerd effect. Hoe meer eisen je stelt, hoe minder respons je zal krijgen. Denk na over welke vereisten echt belangrijk zijn en welke je eventueel kan laten wegvallen.
Je kan tenslotte na de sollicitatiegesprekken nog steeds de kandidaat kiezen die aan de meeste vereisten voldoet.

6. Vermeld het salaris.
Alhoewel veel bedrijven niet graag het salaris vrijgeven voor de sollicitatiegesprekken is dat het zeker waard om te overwegen. Bijna acht op de tien kandidaten zoekt naar het salaris in vacatureteksten. Het is voor hen interessant om te weten of het tijdverspilling is om te solliciteren of niet.

7. A day in the life
Ten slotte is het leuk om een typische dag te beschrijven in het bedrijf voor de functie in kwestie. Voor welke uitdagingen kan hij komen te staan? Hoe laat eindigt een werkdag? Zo kan de kandidaat zich meteen een beeld vormen van hoe zijn dagen eruit zouden zien.

Val met de deur in huis met een persoonlijke boodschap, een creatieve titel en een aantrekkelijke openingsparagraaf. Bespreek eerst aan wat je een kandidaat te bieden hebt in plaats van hem/haar af te schrikken met jobvereisten. Geef kandidaten “goesting” om bij jou te solliciteren.