We hebben dit boek geschreven om een duidelijker beeld te schetsen van wat Artificiële Intelligentie is en vooral wat het niet is. Op deze manier kunnen we een onderscheid maken tussen welke toepassingen bestaan vandaag, waar die wetenschap vandaag toe in staat is maar ook wat nog volledig toebehoort aan de vrije fantasie. Het verschil tussen “science” en “science fiction”.

Met dit boek hopen we de lezer te overtuigen dat AI op dit moment een verlengstuk kan zijn, dat de mens beter zal maken maar niet vervangen. Het enige wat AI op dit moment van HR zal overnemen, zijn een aantal machinale taken, wat ons zal toelaten om meer vrije tijd te maken voor de menselijke kant van HR. En dat is uiteindelijk een heel mooi streven.

Jobs gaan er door AI in de toekomst anders uitzien – Hoe kan AI helpen in de rekrutering van die jobs?

Je moet AI vooral zien als een verlengstuk van de mens. Jobs gaan er in de toekomst zeker anders uitzien, maar dat is niets nieuws.  Als je bedenkt wat de industriële revolutie heeft betekend voor het werken, dan lijkt het vooral boeiend om te bedenken wat de mens met behulp van AI zal kunnen verwezenlijken! We zullen met z’n allen onze productiviteit, cognitieve capaciteit en efficiëntie zien vermenigvuldigen.

Rekruteren is een bijzonder complexe materie. Een recruiter moet vandaag al over veel verschillende skills beschikken. Daar komen in de toekomst alleen maar nieuwe vaardigheden bij. Je moet om te beginnen enorm veel parameters in beschouwing nemen om de precieze ‘hiring need’ te kunnen vaststellen. Je zult vervolgens de geschikte kandidaat moeten vinden en hem/haar overtuigen om te solliciteren. En dit alles in steeds minder tijd…

AI zal in eerste instantie helpen om de enorme hoeveelheid data te verwerken die nodig is om deze ideale kandidaat te vinden en hem/haar te matchen aan de specifieke rol binnen dit bedrijf.  

Vervolgens zal AI je in staat stellen om de perfecte gepersonaliseerde boodschap te sturen naar iedere individuele kandidaat om zo in te spelen op diens specifieke wensen en ambities. In het boek gaan we ook verder in op het ‘digitaal sourcen’ van kandidaten.

“AI zal in eerste instantie helpen om de enorme hoeveelheid data te verwerken die nodig is om de ideale kandidaat te vinden en hem/haar te matchen aan de specifieke rol binnen dit bedrijf.  ”

Didier Decaestecker, auteur van het boek 'AI in rekrutering'

Welke andere rollen kan AI spelen in human resources?

We onderscheiden verschillende vormen van AI:  

Automatisering – Machine learning – Echte intelligentie – Cognitieve computing

Iedere vorm biedt nieuwe mogelijkheden! Het aantal toepassingen van AI in human resources lijkt daarom eindeloos. Wij hebben slechts een aantal opportuniteiten behandeld, gaande van afspraakbeheer tot dagelijkse HR operations, geautomatiseerde persoonlijke onboarding, objectieven en evaluaties. Maar ook van permanente talentontwikkeling tot exit-begeleiding. De boodschap die we hierbij willen geven is dat we AI willen gebruiken als een positieve hefboom binnen HR.

Hebben ondernemingen nog te veel schrik van AI? Hoe komt dat?

Het gezaghebbende HR.com bevroeg eind 2017 een duizendtal HR-professionals gespreid over diverse sectoren en ook gespreid over kleine, middelgrote en grote ondernemingen.

Er is één duidelijke trend in hun verhaal: bijna iedereen is ervan overtuigd dat AI alles in zich heeft om bestaande systemen van personeelsmanagement te transformeren over de volgende 5 jaar. Maar daar houdt de eensgezindheid op. Slechts 8% verklaarde heel goed op de hoogte te zijn van AI. Er zijn in de HR-community gemengde en vaak tegenstrijdige gevoelens over het potentieel van AI voor opvolging van medewerkers en rapportering over medewerkers. Een groot aantal vindt dit een opwindend perspectief, en een even groot percentage vindt het maar niets. En onbekend maakt onbemind …

Er is echter een grote eensgezindheid (meer dan 70%) over het feit dat AI beschouwd kan worden als een belangrijke tool voor ‘talent acquisition’, voor rekrutering dus…

En juist daar maken wij nu graag werk van!