2019 is nog maar net begonnen en we moeten ons al voorbereiden op wat de komende 12 maanden met zich gaan meebrengen, welke grote wijzigingen moeten we in de gaten houden? Met welke dingen moeten we rekening houden op vlak van rekrutering?

Verbeter de Candidate Experience

Een van de dingen waar ik in zou investeren is Candidate Experience. In 2018 maakten nog zeer veel bedrijven fundamentele fouten tegen dit basisbegrip. Een kandidaat verwacht verwacht binnen een redelijk termijn een reactie – hier zijn nog steeds veel bedrijven die dit weken durven te laten aanslepen, of gewoonweg niet antwoorden.

Stel dit alvast voorop in 2019! Een ATS (Applicant Tracking Software) kan hier een simpel antwoord op bieden. Met een ATS is het mogelijk op te volgen wie er waar én wanneer heeft gesolliciteerd, en behoud je zelf ook het overzicht. Veel kandidaten zijn gevoelig aan deze eerste stappen richting jouw bedrijf en ze zijn ook van groot belang voor jouw Employer Branding. Als kandidaten enkel slechte ervaringen hebben met jouw bedrijf in verband met sollicitaties zal je hier de gevolgen hoogstwaarschijnlijk wel van merken. Sites als Glassdoor maken het heel eenvoudig om deze frustraties een plek op het web te geven…

Het verbeteren van de Candidate Experience is dus een eerste element om aandacht aan te besteden. Het is een inspanning die op korte termijn effect kan opleveren. Het kan je meer aanwervingen opleveren en het draagt positief bij aan je Employer Brand. Ga op zoek naar een ATS die bij jouw bedrijf past! Joboxx kan hier al een antwoord bieden.

Ga voor een positief Employer Brand

In tweede instantie kan je niet meer ontkomen aan Employer Branding komen in 2019. Elk bedrijf heeft een merk, of je dat nu wil of niet. Het beste wat je kan doen is zorgen dat jouw merk positief is en dat je communiceert over wat jouw merk net zo sterk maakt!

Een Employer Brand opbouwen is een werk op lange termijn en niet eenvoudig. Het is niet op te lossen met software, dit is iets waar je aan moet- en blijven werken. Wel kan je verschillende middelen inzetten om jouw Employer Brand kracht bij te zetten!

Hier heb je verschillende mogelijkheden: Je kan jouw medewerkers motiveren om berichten over jouw bedrijf (op social media) te delen. Zaken die medewerkers delen, zijn over het algemeen veel geloofwaardiger dan berichten van bedrijven zelf. Een andere mogelijkheid is om aan de hand van social media campagnes jouw (Employer Brand) verhaal naar potentiële werknemers te brengen.

Zijn jullie een bedrijf dat helemaal rond technologie draait en is het mogelijk om bij jullie extra opleidingen te volgen? Heb je daarnaast een creatieve werkomgeving en een leuk team? Meer heb je niet nodig om potentiële werknemers nieuwsgierig te maken…

Begin er vandaag nog mee!

Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Geen probleem! Joboxx ondersteunt jou in jouw Employer Brand van A tot Z, wil je hier meer informatie over? Contacteer ons nog vandaag en bereid jezelf voor op een succesvol 2019!