Ik geloof niet dat robots ooit het werk van mensen zullen overnemen.

Ik geloof dat mensen steeds meer zullen kunnen doen door handig gebruik van technologie. Maar iedere keer als ik naar een lezing over Artificiële Intelligentie ga, gaat de meeste aandacht uit naar de gevaren ervan en de angst dat de mens ooit door robots zal vervangen of gecontroleerd worden.

De bestaande toepassingen in Artificiële Intelligentie zijn vandaag nog heel erg beperkt. Noem het liever “Vergevorderde Automatisatie”. Dat klinkt al een stuk minder bedreigend.

Noem mij naïef als je wil, maar de doemscenario’s waarbij de mensheid dreigt te vervagen door super intelligente computersystemen zijn nog steeds het exclusieve domein van Science Fiction. Om een voorbeeld te geven: zo goed als alle computers overtreffen de rekencapaciteit van de mens. Alleen kunnen deze nog geen échte intelligentie nabootsen. De beste A.I. computers zijn vandaag in staat om de zelflerende capaciteit van een garnaal na te bootsen. Het duurt dus nog wel even voordat ze de intelligentie van een mens kunnen namaken.

Maar eerlijk? Ik ben geen rekenwonder. Als ik geconfronteerd word met een hele grote hoeveelheid continu veranderende data en ze vragen mij om binnen de seconde een gefundeerde prognose te maken van wat er in de nabije toekomst zal gebeuren? Ik ben dan blij dat er technologie bestaat die mij daarbij helpt. Deze hedendaagse glazen bol heet vandaag Artificiële Intelligentie en kunnen we inzetten als hulpmiddel.

A.I. en rekruteren

Niemand betwist het feit dat rekruteren vandaag een bijzonder moeilijke en uitermate complexe zaak is. We komen van een wereld met een overaanbod van kandidaten waarbij de kunst was het selecteren van de beste kandidaat. Dat is nu andersom. The war for talent is begonnen en je moet zorgen dat jouw vacature opvalt tussen de menigte.  

Vandaag moet je naast het selecteren ook nog weten waar je kandidaten vindt en hoe je ze bereikt. Daarnaast ook wat je moet doen om hen te overtuigen naar jouw genereuze aanbieding te luisteren.

Daar heeft Joboxx Recruitment Technologies dé oplossing voor: het Slimme Recruitment Platform Joboxx.com. Sophia – de naam van onze A.I. – geeft jou op basis van big data in combinatie met jouw ingevoerde vacature data advies over de verspreiding van jouw vacature en hoe jij talenten kan overtuigen. Aan de hand van dit advies kan jij natuurlijk nog steeds je eigen keuzes maken.