Het is een veelgebruikt begrip in de 21ste eeuw en toch weten bedrijven vaak niet hoe ze eraan moeten beginnen. Employer brand is veel meer dan wat mooie woorden.

“Employer brand is een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders. Met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.” 

Een goede employer branding start met het achterhalen van onderscheidende bedrijfswaarden en die op een consistente en geloofwaardige manier uitdragen. Zodat zowel bestaande als nieuwe medewerkers graag bij jouw bedrijf willen komen werken en je de beste talenten kunt selecteren voor een succesvolle bedrijfsvoering.

Een duidelijke visie

Ook is het belangrijk dat naast deze bedrijfswaarden kandidaten een duidelijke visie hebben hoe het leven er op kantoor uitziet. Dat kan door foto’s en video’s van het bedrijf te delen! In Joboxx maken we het heel eenvoudig om dit te doen. Je kan in enkele kliks foto’s uploaden, maar ook de tagline van je bedrijf en zelfs een leuke video uploaden!

Door op deze manier jouw employer brand te verspreiden, worden potentiële kandidaten zich bewust van de cultuur in jouw bedrijf. Dit zorgt ervoor dat ze meer geneigd zijn om in contact te komen. Dat is belangrijk voor passieve kandidaten die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. In the war for talent zoeken zowel recruiters als kandidaten naar het beste. Mensen accepteren de baan niet langer, maar zijn op zoek naar een werkgever die meerwaarde toevoegt aan hun professionele en persoonlijke leven.

Jong talent is zeer gevoelig voor employer branding! Mensen onder de 40 jaar hebben 61% meer kans om hun werkgelegenheidsniveau in verband te brengen met het employer brand.

Betere mensen voor minder geld

In organisaties met een sterk employer brand is de gemiddelde cost per hire twee keer lager dan in bedrijven met een matig werkgeversmerk. Hier is het voor kandidaten nodig om een loonsverhoging of extra voordelen te verkrijgen voordat ze hun huidige functie verlaten voor jouw bedrijf.

Voor een bedrijf met een sterk wergeversmerk is de conversiepremie voor het aantrekken van kandidaten veel lager. Het zorgt dus voor een kostenverlaging maar het helpt ook om talenten te behouden.