Letterlijk betekent “assessment” schatting en beoordeling. En dat is ook net wat bedrijven willen! Aan de hand van dit beoordelingsprogramma wil een bedrijf te weten komen of de kandidaat over bepaalde talenten beschikt. Dit maakt deel uit van de sollicitatieprocedure en wordt vaak uitbesteed aan gespecialiseerde adviesbureaus.

Assessments bestaan doorgaans uit verschillende testen, simulaties of rollenspelen. Hoe een assessment is opgebouwd verschilt per bedrijf en beroepsgroep. Meer en meer bedrijven nemen kandidaten pas in dienst na een grondige assessment, en daar zijn goede redenen voor.

Hieronder lijsten we er een paar op:

Beperkt de “mis”-hires

Assessments worden gebruikt om de werkprestaties en talenten van medewerkers te voorspellen. Dat is het zakelijke argument. Door de kans op mishires te beperken en het talent van medewerkers te ontdekken en optimaal te benutten krijg je meer waar voor je geld.
Letterlijk: voor hetzelfde salaris krijg je er gemiddeld een betere prestatie voor terug. Bij (grote) bedrijven die assessment jarenlang consequent toepassen draagt dit bij aan hun succes.

Inschatting maken van talent

In België is er vanwege het type functies ook steeds meer variatie in prestatie tussen medewerkers. Daar hangt de prestatie in belangrijke mate af van de persoonlijke competenties, intelligentie en inzet. Een assessment biedt inzicht in de talenten van medewerkers zodat ze die optimaal kunnen inzetten en benutten.

Toenemende concurrentie

De toenemende wereldwijde competitie vereist ook dat organisaties geen zwakke plekken meer in de organisatie accepteren. Iedereen moet goed presteren. En afscheid nemen van een matig presterende medewerker is nog steeds een kostbare zaak, veel duurder dan een assessment.

 

Ook wij bij Joboxx kennen het belang van assessments en helpen je graag om een programma op te stellen op maat van jouw bedrijf! Bekijk alvast onze voorselectie van assessments!